Vyberte si co Vás zajímá

sobota 24. července 2010

RECENZE: John Adams


John Adams

Hodnocení: * * * *

Nejlepší fan stránky: zatím žádné pořádné v češtině

Když se řekne John Adams tak většina z Vás asi nebude mít nejmenší ponětí o koho jde. Ovšem těch pár co dávali pozor ve škole a nelelkovali si vzpomenou na to, že to byl 2. prezident Spojených států a jeden z otců zakladatelů.  A ano o něm si dnes budeme povídat. O tomto fousatém staříkovi se totiž rozhodl jistý pán McCullough napsat knihu, která světe div se dostala Pullitzerovu cenu za literaturu. No a toho si všimli lidé ze stanice HBO, kteří mají v oblibě krátké historické minisérie. A voilá seriál z období americké války za nezávislost je na světě.

A je třeba říct, že to není seriál ledajaký. Hrají v něm totiž hvězdy, které jsme zvyklí potkávat spíše na stříbrném plátně, jako kupříkladu Paul Giamatti (John Adams) nebo třeba Laura Lanney (paní Adamsová) a je to na něm pořádně vidět – možná proto taky tento seriál pobral na letošních cenách Emmy celkem 23 nominací (z čehož 13 proměnil).


I výprava je povedená, i když se tady žádných velkých bitev nedočkáme – jde spíše o klábosení moudrých mužů, kteří se rozhodli změnit svět za pomocí svých slov a činů. A světe div se, jim se to fakt podařilo. Vynálezce Benjamin Franklin, generál George Washington nebo kupříkladu věčný revolucionář Thomas Jefferson – na tyhle všechny historie pamatovala a zná je na světě v podstatě každý, ale na Johna Adamse, který byl hlavním hybatelem věcí v oněch památných dnech, se poněkud zapomnělo. Může to být způsobeno tím, že to byl člověk, který hledal spravedlnost všude kde to bylo možné (v době nepokojů dokonce jednou obhajoval anglické vojáky střílející do davu američanů) a nebo také tím, že velmi miloval svou ženu a snažil se s ní být kdykoliv to jen bylo možné (v dopisech jí označuje „Moje nejdražší přítelkyně...“).

Tento seriál Vás protáhne vším podstatným co se událo v době války za nezávislost – od počátků odboje kolonií proti anglické nadvládě, přes podpis deklarace nezávislosti, boje za nezávislost, podpisu spojenectví s Francií a následném vítězství a první inaugurací prezidenta Washingtona. A jako přídavek se ještě v posledních dílech podíváme na vítězství Johna Adamse v druhých prezidentských volbách, formování stran a intriky a boj o moc v nově vzniklém státě. A nakonec nás čeká už jenom to, že přátelství mezi Jeffersonem a Adamsem nemohla rozbít ani rozdílnost názorů a oba zemřeli ve stejný den 4. července – přesně 50 let po podpisu deklarace nezávislosti. Určitě na to koukněte – už jenom proto abyste si doplnili své znalosti historie.


Tomislav

Žádné komentáře: